spirale_cu_mere_si_stafide (18).jpg Cu surle și trâmbițe, vă prezint cea mai testată rețetă de pe acest blog 🙂 Musai să o încercați dacă vreți să faceți un desert mai inedit de Sărbători!

De ce spun că este cea mai testată? Pentru că am descoperit-o în urmă cu un an și vreo 2 luni pe blogul Bucătarului Maniac, care o descoperise pe blogul doamnei Laura Laurențiu. Am testat-o atunci, am făcut câteva poze, dar am tot omis să o postez. Mi-a ieșit perfect și au fost demențiale. De atunci am tot încercat să o repet dar n-am mai apucat, până azi, când am refăcut-o și bine am făcut! 🙂

Ingrediente pentru aluat:

 450 gr făină
100 gr zahăr
220 ml iaurt
40 ml ulei
1 ou
1 plic zahăr vanilat
1 plic drojdie deshidratată (7 gr)
un praf de sare

pentru umplutură:
3-4 mere mari, curățate și tăiate cubulețe
3 linguri stafide (eu le-am înmuiat în coniac :))
3 linguri zahăr
1 lingură amidon de porumb
1 linguriță scorțișoară

pentru glazură:
2 gălbenușuri
100 gr zahăr pudră
zeamă de portocală (sau de lămâie)

1. Puneți toate ingredientele pentru aluat într-un bol, amestecați-le cu o spatulă până se omogenizează, apoi cu mâna.

2. Ungeți bine blatul de lucru cu ulei și frământați aluatul până când nu se mai lipește.

 3. Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperiți-l bine și lăsați-l la dospit într-un loc călduț, ferit de curent, pentru vreo jumătate de oră.

4. Între timp, tăiați merele cubulețe și căliți-le într-o tigaie, împreună cu stafidele și zahărul. Când și-au lăsat puțină zeamă, adăugați amidonul și mai amestecați până capătă puțină consistență, după care adăugați scorțișoara, amestecați și lăsați să se răcească.

5. Ungeți bine blatul de lucru cu ulei și răsturnați aluatul care între timp a crescut. Întindeți o foaie rotundă și groasă și feliați-o ca pe pizza. Împăturiți laturile opuse către mijloc, una peste alta, astfel încât să obțineți o bilă.
 spirale_cu_mere_si_stafide (6).jpgspirale_cu_mere_si_stafide (7).jpg
6. Lăsați bila să se relaxeze vreo 10 minute, după care întindeți-o sub formă dreptunghiulară, subțire.
7. Întindeți umplutura pe toată suprafața foii și pliați-o în trei, pe lungime.spirale_cu_mere_si_stafide (8).jpgspirale_cu_mere_si_stafide (9).jpgspirale_cu_mere_si_stafide (10).jpg
8. Tăiați sulul obținut cu un cuțit foarte bine ascuțit în felii de 2 cm lungime, răsuciți-le și așezați-le în tavă, pe hârtie de copt. Lăsați spațiu între ele, pentru că vor mai crește la cuptor.
spirale_cu_mere_si_stafide (12).jpgspirale_cu_mere_si_stafide (13).jpg
9. Bateți gălbenușurile cu câteva picături de apă și pensulați cu ele spiralele. Puteți presăra și puțin zahăr deasupra.spirale_cu_mere_si_stafide (15).jpg
10. Puneți tava în cuptorul încins la 200C pentru 10 minute, după care scădeți temperatura la 180C și mai lăsați-o încă 15 minute.
11. Amestecați zahărul pudră cu zeama de portocale astfel încât să obțineți consistența unui sos și glazurați spiralele.spirale_cu_mere_si_stafide (18).jpgspirale_cu_mere_si_stafide (19).jpgspirale_cu_mere_si_stafide (20).JPG

Câteva precizări referitoare la ustensilele folosite:
1. Cana gradată cu cântar digital este excelentă în bucătărie, iar mie mi-a ușurat mult munca. O puteți folosi atât pentru rețetele care au ingredientele măsurate în sistemul metric cât și în cel american (cups, oz etc.)

214418-display-latte.jpg214418-display-riso.jpg214418-latte.jpg
2. Cuțitul ceramic este mult mai bun decât au lăsat cei de la Dmail să se înțeleagă din descrierea produsului. Testat! Taie ca briciul și nu trebuie ascuțit niciodată!

spirale_cu_mere_si_stafide (12).jpgspirale_cu_mere_si_stafide (3).jpg
3. Tigaia ceramică este preferata mea, de departe. Am supus-o la niște chinuri crunte în ultimele zile, pentru a mă convinge înainte să v-o recomand că merită toată atenția voastră. Acum vă garantez că merită și, mai mult decât atât, împreună cu prietenii de la Dmail vă pregătesc câteva promoții foarte faine, da’ rămâne între noi 🙂182100-new.jpg

Să vă fie de bine!

De Andi

Sunt tată, soț, activist civic, blogger culinar, corporatist și încă vreo câteva lucruri :) Iubesc mâncarea, îmi plac oamenii și proiectele ambițioase.

10 comentarii la „Spirale cu mere și stafide”
  1. Primiti cu colindul?
    Spun un colind pentru fiecare spirala pe care o primesc.
    Foarte interesante ustensilele folosite de tine.
    Arata super produsul finit, voi face aceste spirale cat mai curand posibil. Felicitari !

  2. Eu de bucataru maniac mereu zic ca e mai gospodina ca mine ,tocmai vroiam sa spun acelasi lucru despre tine cand am vazut ca de la el te-ai inspirat:)) De Craciun am pus si eu ochii pe o tigaie de ceramica ,dar cana gradata m-a dat gata,mai ales ca eu sunt obisnuita cu sistemul american si cateodata mi-e cam greu sa fac conversia.
    Imi plac pozele pas cu pas,folositoare mai ales pentru cineva ca mine.

    1. Mitinita, îți mulțumesc pentru complimente 🙂 Mă bucur că pot fi de folos.
      În ceea ce te privește, modestia este de admirat, dar ești mult peste nivelul la care „te vinzi” 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *